« Tagasi

Leader tegevusgrupid tutvustasid Põhja-Eesti kohalikku toitu

Põhja-Eesti kohaliku toidu koostööprojekti ning märgise tutvustamiseks korraldasid LEADER tegevusgrupid Arenduskoda, Ida-Harju Koostöökogu, PAIK ja Partnerid 17 ajakirjanikule 28.juunil ringreisi, et tutvustada Põhja-Eesti toitu, märgise saanud toiduettevõtteid ja nende tooteid, teenuseid ja näidata Põhja-Eestit kui seni avastamata põnevat toidupiirkonda.

MTÜ Partnerid piirkonnas tegid ajakirjanikud peatuse Kulina veskis, kus anti meie piirkonna neljale ettevõtjale üle Põhja-Eesti kohaliku toidu seinamärgis ja tunnistus, võrgustikuga on liitunud kokku 33 ettevõtjat:

Kulina Mõis OÜ - märgis on antud Kulina Jahuveski ja Kulina Lihatööstuse toodetele,

Arkna Karjatalu OÜ - märgis on antud toodetele: Mõisajuust (gouda-tüüpi poolkõva juust oma farmi piimast), 3-kuune, 6-kuune, 9-kuune, 12-kuune ning lisanditega (kreeka pähkli, lambaläätse, vürtsköömne, punase pipra, ürdi-küüslaugu, itaalia ürtide, metsaseene, lambaläätse-koriandri, nõgese, ristikheina, karulaugu, kuusevõrse).

Tatar – jahu, tang, kruup,

Mesi

Mustsõstrakrõps Berry Pop

Taali Mesila OÜ - märgis on antud mahedale metsameele kurkumi ja ingveriga,

Green Altee OÜ - märgis on antud Halliktoa meesegudele.

 

Võrgustik  koondab Põhja-Eesti tootjaid ja toitlustajaid Kuusalust Kundani ja Lahemaast Rakkeni. Toetatakse väiketootjaid ning  aidatakse kohalikku, puhast ja südamega tehtud toitu väärtustaval tarbijal nendeni jõuda. Toiduvõrgustiku toodetega riiulid leiab Väike-Maarja taluturult, Jäneda käsitöökeskusest ja Kolga mõisast. Juulist avati Põhja-Eesti kohaliku toidu müügilett ka Viinistu Kunstimuuseumis.

 

Viiendat aastat tegutsev toiduvõrgustik korraldab suve lõpus ka tootjatele ning hobitegijatele mõeldud Põhja-Eesti parima joogi konkursi, et leida piirkonnale esindusjook.

Põhja-Eesti parima joogi konkurss

Valgejõe Veinivilla juunior-sommeljee Gregor Alaküla eestvedamisel on 2013. aastast tegutsev Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustik suve lõpus esmakordselt valimas ka piirkonna esindusjooki.

 

„Kohalike toitude kõrval tasub tähtsustada ka joogikultuuri. Ootame Põhja-Eesti parima joogi konkursil osalema nii tootjaid, hobitegijaid, kodupruulijad kui -veinitegijad. Kuigi jookide vastuvõtt algab augustis, on just praegu paras aeg asuda pruulima, kääritama ja katsetama. Võistlustulle sobivad nii mahlad, tõmmised, siirupid kui kasemahlapõhised mulliga ja mullita joogid, aga ka koduõlu, mõdu, nalivka või kangemad liköörid," lausus Alaküla.

 

Konkursile "Põhja-Eesti parim jook 2018" saab registreeruda 1. augustist 1. septembrini.  Võitjad ja auhinnasaajad valib žürii tootjate ning kodutegijate arvestuses 8. septembril Jäneda sügislaadal.

 

Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustiku idee on toetada väikeettevõtjate koostööd, eristuda turul kvaliteeti toetava ühismärgisega ning aidata kaasa piirkonna maine kujundamisele läbi kohaliku toidu väärtustamise. Võrgustiku tegevusi toetab Euroopa Liidu maamajanduse mitmekesistamise ja maaelu arendamise projektitoetuste programm LEADER.

 

Põhja-Eesti kohaliku toidu koduleht:  http://kohaliktoit.arenduskoda.ee/

 

Elsa Hundt

MTÜ Partnerid